Zinderende zomer zonder geld

Dia1

De vakantie staat voor de deur. Iedereen heeft het erover: vakantieplannen. Balen…jij hebt dit jaar heel weinig geld te besteden. Je blijft thuis, je zou er chagrijnig van worden. Niet doen. Lees vooral verder, want ook thuisblijvers kunnen met deze 15 grip op geld tips een zinderende zomer in Gouda beleven.

Tip 1: maak 6 potjes vakantiegeld voor 6 weken vakantie.

Potjes met geld geven rust en overzicht. Je gewone kosten gaan ook in de zomermaanden door. Als je niets regelt, gaat al je geld op aan ‘normale’ en ‘onverwachte’ uitgaven. Bepaal heel bewust welk bedrag je beschikbaar hebt om leuke dingen te gaan doen. Je hebt 6 potjes geld om 6 volle weken om plezier te maken.

Tip 2: voorpret is halve pret.

Ga samen met je partner en/of kinderen zitten en bespreek wat jullie allemaal zouden willen doen. Je zult zien dat kinderen goede ideeën hebben. Als ze iets heel graag willen, zijn ze ook bereid om mee te denken hoe jullie het geld bij elkaar kunnen krijgen. Zodat jullie toch dat ene dagje uit met elkaar kunnen beleven. Maak een kalender, zodat ieder gezinslid weet wanneer de leuke uitjes staan gepland.

Tip 3: regel spotgoedkope uitjes.

Je zult staan te kijken wat er allemaal op markplaats, de ANWB of ticketveiling wordt aangeboden. [1]Met name toegangskaartjes voor pretparken, dierentuinen, theater, circus en restaurants – voor de volgende dag – worden tegen dumpprijzen verkocht. Sla je slag en ga zo alsnog dat felbegeerde uitstapje doen. Je kunt natuurlijk ook je spaarzegels inwisselen. Vooral supermarkten bieden spaaracties aan, die – als je een beetje goed zoekt en vergelijkt – leuke kortingen opleveren.[2]

Tip 4: kijk wat er allemaal voor kinderen wordt georganiseerd.

Er wordt ontzettend veel georganiseerd in Gouda. Denk bijvoorbeeld aan het huttendorp, een hele week gegarandeerd plezier.[3] Ook dit jaar worden er sportieve activiteiten georganiseerd zoals de Goudse Sportzomer.[4] Niet alleen jouw kinderen kunnen er terecht, er worden ook ouder/kind activiteiten georganiseerd. Ook de Brede school in Gouda zit niet stil. Kijk op hun site voor ondermeer de zomeracademie en de zomeractiviteiten in de Garenspinnerij.[5]

Tip 5: bezoek de leukste evenementen in Gouda.

De hele zomer door is er van alles te beleven in het centrum van Gouda.[6] Je hoeft echt niet veel geld uit te geven om toch een hele leuke dag te hebben. Kom ook eens naar het Gouds Montmartre, de kaasmarkt, de Houtmansplantsoenconcerten of Gouda Beach experience. Gouda heeft zelfs een speciale brochure Gouda zomerevenementen uitgegeven waar je snel en makkelijk kunt zien wat er georganiseerd wordt.[7] Houd je van de natuur of lekker buiten zijn? Houd ook de gratis excursies van de Heemtuin Goudse Hout in de gaten.[8] Gouda bruist het hele jaar door. Ook in de zomermaanden kun je op de site van Gouda Bruist leuke activiteiten vinden. [9]

Tip 6: speel in alle speeltuinen.

Heb je alle speeltuinen van Gouda al eens bezocht? Maak samen met je kinderen een route door heel Gouda en bezoek iedere week een speeltuin in een andere wijk. Bijzonder leuk – juist ook voor oudere kinderen- zijn de natuurspeeltuinen die je kunt vinden in het Groenhovenpark en de speeltuin aan de rand van Goverwelle. Plekken waar kinderen zich uren kunnen vermaken. Sla ook de speeltuin de Sluis niet over.[10] Een kleine zoektocht op internet levert je heel veel extra tips op. [11]

Tip 7:  lekker picknicken.

Dit is eigenlijk een open deur, maar zo ontzettend waar: iedereen is dol op picknicken. Sla je slag bij de supermarkt, pak een mooi kleed in en ga tussen alle leuke activiteiten door samen picknicken.

Tip 8: zoek verkoeling op warme dagen.

Natuurlijk kun je naar het Groenhovenbad of De Loete gaan om lekker te zwemmen. Daar is het altijd leuk en koel. Kijk ook eens naar de speciale vakantieactiviteiten. Zo organiseert De Loete ondermeer een kids bootcamp.[12] Er zijn ook gratis alternatieven die zeker zo leuk zijn. Favoriet in de omgeving van Gouda is het plassengebied de Reeuwijkse plassen. Je bent er zo. Heerlijk fietsen, wandelen, picknicken en een duik vanaf de grote stijger. Wil je lekker rustig zwemmen, dan fiets je gewoon door naar het zandstrand (Reeuwijkse Hout) of recreatiepark Twaalfmorgen. Heb je kleine en avontuurlijke kinderen? Dan is de natuurspeelplaats in het Steinse Groen ook een prima plek om een paar uur te vertoeven. Jij zit lekker op en van de bankjes en de kinderen ‘klooien’ heerlijk in het ondiepe water.

Tip 9: culturele uitstapjes.

Heb je echt zin om een keer iets heel anders te gaan doen? Kijk dan eens naar een festival zoals de Parade. Een goede combinatie van een relaxte sfeer, goed eten en leuke voorstellingen. Overdag is de toegang vrij (en dan mag je ook in de avond gratis blijven). Artiesten treden de hele dag op en er zijn veel gratis activiteiten zoals de silent disco. Er is van alles te zien de te beleven. En heb je zin om een voorstelling bij te wonen? Je kunt de toegangskaartjes per voorstelling kopen, zodat er voor ieder budget een leuke dag van te maken valt. [13] Ook theaters en de schouwburg gunnen mensen met een klein beurs een leuke avond uit. De Goudse schouwburg biedt last minutes aan voor €10,- per voorstelling. De chocoladefabriek organiseert de parkbios, heerlijk eten en film kijken in de open lucht. Wil je Gouda even uit? Dan ligt Rotterdam om de hoek. Een bruisende stad waar echt allerlei festivals – gratis – worden georganiseerd.[14]

Tip 10: doe eens gek, doe eens creatief.

Creatief zijn – of het proberen te zijn – kost niets. Op regenachtige dagen ga je lekker zelf aan de slag. Op Pinterest kun je de allerleukste ideeën vinden (tekenen, met stoffen, naaimachine, knutselen, kleien). Ze noemen zichzelf niet voor niets de leukste ideeëncatalogus voor iedereen.[15] Zoek je de inspiratie liever iets dichter bij huis? Boek een zomercursus ‘sluieren’. Of kijk of er tussen de creatieve DIY blogs van lokale workshopsaanbieders iets aantrekkelijks zit.[16]

Tip 11: lekker eten.

Bij een vakantie hoor ook lekker eten. Organiseer eens een thema week voor je eigen gezin. In de Spaanse week kook je tapas, in de Italiaanse week eet je pasta. Blijf binnen je weekbudget en koop de boodschappen voor de hele week in één keer. Heb je genoeg tijd? Ga dan eens naar een andere supermarkt of naar de markt voor verse groente en fruit. Gegarandeerd kom je thuis met frisse ideeën en ander ingrediënten. Lekker genieten! Dek de tafel mooi, gebruik leuke servetten en creëer een restaurantsfeer in je eigen huis, op het balkon of in de tuin.

Tip 12: gratis lekker lui lezen.

De bibliotheek in de stad is de hele zomer open. Daarnaast is er ook de gratis vakantiebieb-app.[17] Een hartstikke handige gratis app (ook voor mensen die geen lid zijn van de bibliotheek) waar je gratis boeken kunt downloaden en – tijdelijk – kunt lezen op vrijwel iedere tablet. En in de bibliotheek vind je heel veel reisgidsen, waaronder boeken met uitjes in de provincie Zuid-Holland.

Tip 13: zelf ijs maken.

Ijs en vakantie, die twee horen gewoon bij elkaar. Voor je het weet koop je iedere dag een ijsje in een ijssalon of bij de ijscoman. Lekker…je hebt het ‘verdiend’….maar het kost wel veel geld. Heb je wel eens zelf ijsjes gemaakt? Voor een klein bedrag koop je ijsvormen bij de Hema, Action of een discountwinkel. Waterijsjes die maak je gewoon van aanmaaklimonade. Doe eens gek, maak je eigen raketje en gebruik 3 kleuren limonade. Je slaat 2 vliegen in 1 klap: een leuke middag en de rest van de week lekkere ijsjes.

Tip 14: toch even weg uit Gouda.

En wil je toch nog even Gouda ontvluchten? Kijk dan eens of je van huis kunt ruilen. Dit kun je doen met familie, vrienden of bekenden of via internet. Ouderwets logeren is natuurlijk ook heel leuk. Lekker bij vrienden of opa& oma. Houd je van kamperen? Natuurmonumenten biedt paalkamperen. Volledig gratis en midden in de natuur. [18] Wellicht heb je wat extra opzij kunnen zetten en beschik je over een klein bedrag? Voor een redelijke vergoeding kun je je huis plaatsen op een site zoals huizenruil.com, waarna je onbeperkt van huis kunt ruilen. Airbnb is in dit geval ook een fijn alternatief. Voor een bedrag vanaf €20,- kun je al een slaapplek voor meerdere personen vinden. En in de periode dat je zelf weg bent, kun je natuurlijk ook je eigen huis verhuren. Wil je liever niet bij mensen thuis over de vloer komen? Dan is een hostel, zoals Stayokay, de moeite waard. Een heel gezin (tot 8 personen) kan met familiekorting een familiekamer huren op de mooiste plekjes in Nederland. [19]

Tip 15: shoppen tijdens de uitverkoop.

Ik hoor het je denken: ‘lekker shoppen kost geld en daar heb ik te weinig van’. Aan het eind van de zomervakantie is het volop uitverkoop. Kleding gaat voor bodemprijzen weg. Een korting van 70% is geen uitzondering. De laatste kledingmaten heb je voor een paar euro. Bereid je voor, weet wat je nodig hebt, maak er een leuke dag van én sla je slag. De rest van het jaar loop je in mooie outfits en kun je nagenieten van deze topdag.

Doe je voordeel met deze tips. En nee – voor het geval de vraag door je hoofd heen spookt – ik word niet betaald om reclame te maken. Alle tips zijn gebaseerd op eigen ervaringen en ervaringen van gezinnen in mijn omgeving. En gouden tips die ik heb gekregen.

Deel dit artikel met jouw netwerk via de social share knoppen onder mijn blog, want op die manier kunnen vrienden in jouw netwerk ook hiervan profiteren.

Heb jij ook goede bespaartips of zomervakantietips? Deel ze met ons via de ‘comments’.

Wil je investeren in je eigen financiële gemoedsrust? Ik nodig je uit om eens te kijken naar het no cure no pay bespaarplan en mijn krachtig aanbod.

Hartelijke groeten,

Jostal Schalkwijk

[1] https://www.ticketveiling.nl/?gclid=CKD33Ou-yM0CFcSRGwodVBMC1A of http://www.anwb.nl/landvananwb/dagje-uit?gclid=CNqD3YbAyM0CFcZAGwodvasFZw

[2] https://www.jumbo.com/content/dagjeuitactie

[3] http://www.huttendorpgouda.nl/

[4] http://www.sportpuntgouda.nl/2014/nieuws/de-goudse-sportzomer-2016

[5] http://www.bsgouda.nl/welkom.html

[6] http://www.welkomingouda.nl/nl/de-stad-in/evenementen

[7] http://www.welkomingouda.nl/2014/files/downloads/Brochure_Gouda_stad_van_zomerevenementen_2016.pdf

[8] http://www.heemtuingoudsehout.nl/wat-is-de-heemtuin-in-de-goudse-hout/

[9] http://goudabruist.nl/web/lijst/activiteiten.vm?reset=true

[10] http://www.speeltuindesluis.nl/

[11] http://www.groenehart.nl/dagje-uit/speeltuinen

[12] http://www.deloete.nl/activiteiten.html

[13] http://www.deparade.nl/

[14] http://www.rotterdamfestivals.nl/publiek/uitgelicht/gratis-festivals-in-rotterdam/

[15] https://nl.pinterest.com/

[16] http://www.groenehartcreatief.nl/maak-het-zelf/ en https://www.facebook.com/www.lodur.nl/?fref=ts

[17] https://play.google.com/store/apps/details?id=com.isn.vakantiebieb&hl=nl

[18] http://www.rugzaktrips.nl/europa/campings/vrijkamperen.htm

[19] https://www.stayokay.com/nl/familie