Leef je dromen! 6 praktische tips om je droom waar te maken

Een doel is een droom met een deadline. In mijn blog (leestijd 3 minuten) lees je aan de hand van 6 praktische tips hoe wij één van onze grootste dromen gerealiseerd hebben.

Wat zijn jouw dromen?

We hebben allemaal dromen. Sommige dromen zullen nooit werkelijkheid worden, maar ze zijn zo leuk dat je er toch over blijft dromen. Andere dromen zijn wel haalbaar.

Een ding is zeker: als je er niets aan doet, zullen het altijd dromen blijven.

Mijn ik-wil-graag-een-eigen-onbewoond-eiland-droom komt vooral voorbij op momenten dat ik moe ben, of voor de tigste keer op één dag nat geregend ben. Het lijkt mij heerlijk om in m’n uppie in de hangmat uit een kokosnoot drinken. Met een rietje! Tja, jullie snappen wel dat deze droom hoogstwaarschijnlijk niet uit komt.

Dan is er nog de categorie dromen waar je simpelweg weinig invloed op hebt. Zoals de droom van geluk. Ik wil graag dat mijn kinderen gelukkig zijn en dat mijn familie gezond is en blijft.

Een doel is een droom met een deadline

Tenslotte zijn er dromen waarvan je denkt dat ze nooit uitkomen, omdat je er geen geld voor hebt. De praktische kant dus. De kant van geld. Ja helaas, aan de meeste dromen zit ook een financiële kant. Dat is helemaal niet erg. Zodra je je dit realiseert, kun je aan de slag gaan om je droom waar te maken.

Darbo zei ooit ‘een doel is een droom met een deadline.’ Ik vind dit een  praktisch en zeer bruikbaar citaat.

Mijn grootste droom

Ik vertel je graag hoe ik een van mijn grote dromen heb gerealiseerd: een maand een verre reis maken met ons hele gezin.

Zo’n 2 jaar gelden bedachten wij het plan. En afgelopen zomer was het zover. Wij hebben met het hele gezin een maand door Maleisië gereisd. Daar heb je een flink bedrag voor nodig. En het liefst wilden we daar niet ons ‘appeltje voor de dorst’ voor plunderen Tsja, sparen dus…. Of slim met geld omgaan en keuzes maken…

6 tips

Wij hebben van alles een beetje gedaan. De allerbelangrijkste tips lees je hier:

  1. Vakantiegeld sparen: nadat we ons wilde plan bedacht hadden, zijn we eerst een jaar low budget op vakantie gegaan. Lekker kamperen in Nederland. Het was een superleuke vakantie. De enige extra kosten ten opzichte van thuis blijven, bleken de campingkosten te zijn. Onze museumjaarkaart heeft dat jaar overuren gedraaid, de fietsen zijn veel gebruikt en de barbecue stond garant voor heerlijk eet plezier. En het restant vakantiegeld? We hebben dat jaar een flink bedrag op de spaarrekening zetten. En de rest van het jaar hebben we gewoon door gespaard.
  2. Prijsniveau reisbestemming: wij wilden heel graag naar Azië toe. De steden in Azië zijn modern, de natuur is prachtig en het eten is lekker. Aziatische landen scoren qua prijsniveau bovendien een stuk lager dan Europese landen. Tijdens een familieberaad hebben we de vakantiebestemming bepaald. Iedereen mocht een paar landen opschrijven. De ideeën vlogen door de lucht: van China tot Japan en Indonesië. Veel landen kwamen voorbij. En na 3 stemrondes waren we eruit: Maleisië, here we come!
  3. De vliegtickets: de tickets zouden absoluut onze grootste kostenpost vormen. In ons geval bleek dat de oudste twee kinderen dezelfde prijs als volwassenen moesten betalen. Dat was even slikken. Maar al snel bleek uit onderzoek dat er enorme prijsverschillen bestaan tussen diverse maatschappijen (in combinatie met een overstap, de luchthavens, extra bagage, luxe) en aanbieders. Aan onze harde eisen wilden we niet te veel tornen. Graag een maatschappij die als veilig te boek staat. En een rechtstreekse vlucht, want het is al zo’n lange reis. We hebben alle varianten op een rijtje gezet en bijna een jaar van tevoren geboekt. Precies op die dag dat onze favoriete prijsvechter een extra korting aanbood. Klik, klik …..geboekt!
  4. Verblijfkosten: met 5 personen is het niet zo makkelijk om leuke en betaalbare hotels te vinden. Sowieso zit je altijd met 2 kamers. Met een beetje geluk met een tussendeur, maar even zo vaak is dat niet mogelijk. We hadden de afgelopen tijd al wat ervaring opgedaan met Airbnb en al snel besloten we het gewoon te gaan proberen. De beste beslissing! Voor zo’n €60-€75 per nacht sliepen we in de meest fantastische luxueuze appartementen met zwembad en fitnesszaal. Een heel eenvoudig tot comfortabel hotel kost ons normaal al snel €150 – €200 per nacht. En het bracht nog een extra voordeel: zelf eten koken. Op vakantie wil je natuurlijk regelmatig uit eten. Maar echt, als je ruim 4,5 week op reis bent, heb je geen zin om ieder ontbijt, lunch, kopje koffie, tussendoortje en de avondmaaltijd in een restaurant te nuttigen. ’s Avonds kun je heerlijk eten voor weinig geld. Maar de overige drankjes en cappuccino’s worden in de meeste tentjes geserveerd op een bijna westers prijsniveau. Het scheelde ons flink in de portemonnee.
  5. Autohuur: in Maleisië is het relatief makkelijk om zelf rond te reizen. Je moet alleen wel een beetje uitkijken met links rijden…. Zo’n huurauto geeft heel veel flexibiliteit en het scheelt aanzienlijk in de uitgaven aan binnenlandse vliegtickets, buskaartjes en (dubbele) taxikosten (vijf personen en bagage).
  6. Leef je dromen! We hebben met z’n allen van te voren bedacht wat we echt wilden gaan doen. En daar hebben we uiteraard niet op beknibbeld. Tenslotte wilden we graag naar Maleisië om Kuala Lumpur te bekijken, orang-oetans te zien, in de jungle te lopen, op de prachtige stranden te luieren, naar Turtle island te varen cocktails te drinken en nog veel meer.

En het is gelukt! We hebben een heerlijke vakantie gehad en we zijn binnen budget gebleven. Het is zo’n droomvakantie geworden om nog lang van na te genieten.

Wil jij ook geld sparen om je droom uit te laten komen?

Wil jij ook je droom najagen? Verhuizen? Een nieuwe bank of keuken? Een mooie reis maken? Een studie volgen? Een auto? Een sabbatical? Ga slim met je geld om, zodat je droom binnen handbereik komt.

Wil je besparen, maar weet je niet hoe? Ik help je graag. Neem ook eens een kijkje bij het no cure no pay bespaarplan.

20160520_W6_1567 ZWW WEB