Een nuttige ervaring: 5 mensen eten van €19,42 per dag

Dia1

Moet je alles zelf mee gemaakt hebben om een goede bespaarcoach of grip-op-geld-adviseur te zijn? Nee, dat hoeft niet. Maar het helpt wel. Lees hier (in 3 minuten) wat de 4 weken NIBUD-challenge – 5 mensen eten met een budget van €19,42 per dag – heeft opgeleverd.

Minder geld te besteden

Ik werk veel met mensen die (tijdelijk) financieel minder ruim in hun jasje zitten. Op dat moment zoek je samen naar oplossingen die werken voor de klant. Opleiding, ervaring, kennis en competenties. Ze dragen allen een steentje bij aan de manier waarop je succesvol met klanten tot een oplossing komt.

Referentiekader

Je eigen overtuiging of mening ‘opleggen’ werkt in ieder geval niet. Mensen met schulden of financiële problemen zijn niet gebaat bij oneliners. Ze weten vaak zelf ook wel dat roken veel geld kost en dat je geen geld kunt uitgeven dat je niet hebt. Je kunt je eigen referentiekader vaak niet uitschakelen. Het is wel mogelijk om  je zelf aan te leren niet te oordelen op basis van dit referentiekader.

Oplossingen

In de zoektocht naar oplossingen kijk ik samen met de klant naar een passende oplossing. Past ontdubbelen, consuminderen, alternatieven of vermeerderen het beste? Een passende oplossing verhoogt de motivatie om de uitdaging aan te gaan en het verbetert daarmee de slagingskans.

Eigen ervaringen

Toch ontkom je er vaak niet aan dat er tips & tricks voorbij komen die belerend en onaangenaam kunnen overkomen. Veel mensen ervaren irritatie op het moment dat het over pin-gedrag en boodschappen gaat. Want wie bepaalt wat ‘normaal’ is? De uitspraak “wij moeten toch normaal kunnen eten” komt dan voorbij. En de onuitgesproken boodschap “kun je zelf van zo’n klein bedrag normaal leven” hangt soms in de lucht.

Dat brengt mij bij de vraag: moet je alles zelf mee gemaakt hebben om een goede bespaarcoach of grip-op-geld-adviseur te zijn? Nee, dat hoeft niet. Maar het helpt wel.

Onze challenge

Daarom zijn wij als gezin in april onze persoonlijke NIBUD-challenge aangegaan: 4 weken eten op basis van een strak budget. Het NIBUD heeft de richtlijn voor verantwoord eten (de schijf van 5 van het Voedingscentrum) doorgerekend (www.nibud.nl en www.voedingscentrum.nl). In ons geval betekent dit dat we een bedrag van €19,42 per dag mochten uitgeven. Lees hieronder welke inzichten de challenge heeft gebracht:

3 waardevolle inzichten

 1. Een gezin van 5 personen kan met dit budget gezond, lekker en gevarieerd eten.
 2. Regelmatig vegetarisch eten drukt de kosten flink én past prima in een gezond leefpatroon.
 3. Het klinkt raar. Er zit rek in dit budget. Wekelijks hielden we boodschappengeld over. Doordat we af en toe toch een cappuccino op het station kochten, hebben we het maximale bedrag uitgegeven. Daarnaast zijn wij er achter gekomen dat juist alle ‘ongezonde’ etenswaren die niet in de schijf van 5 thuis horen (chips, snoep, frisdrank), de grootste kostenpost vormen. Vermoedelijk is de uitdaging om alleen voedingswaren te eten die in de schijf van 5 passen, nog vele malen groter…

3 organisatietips die het verschil maken

 1. Doe zoveel mogelijk weekboodschappen in 1 keer.
 2. Gebruik een scanner, zodat je tijdens het boodschappen doen al weet hoeveel je uitgeeft (geen verrassing bij de kassa).
 3. Bereid je boodschappenlijst goed voor: koop aanbiedingen (de reclamefolder app) en vergelijk het aanbod van diverse aanbieders.

3 lekker eten tips

 1. Eet seizoensgroente – en fruit. Ze zijn simpel herkenbaar want ze zijn volop verkrijgbaar tegen een aantrekkelijke prijs.
 2. Maak veel zelf met makkelijke ingrediënten zoals tarwemeel. Denk aan pasta, brood, koekjes, pannenkoeken en hartige taart.
 3. Drink water en muntthee. Gezond en goedkoop. Je hoeft maar 1 keer geld uit te geven aan munt. Plant het in een grote pot en je hebt voorlopig genoeg oogst om onbeperkt muntthee te drinken.

3 echte struikelblokken

 1. Er is weinig tot geen ruimte om spontaan geld uit te geven. Een terrasje pakken of buiten de deur eten, moet zorgvuldig gepland worden.
 2. Tijd is de grootste vijand, want deze leefwijze kost heel veel tijd. Boodschappen doen op weekbasis, het shoppen in meerdere winkels, de aanbiedingen uitzoeken, koken met versie ingrediënten. Wij kunnen ons goed voorstellen dat tijd de grootste vijand is, waardoor er minder gezond of te duur eten op tafel komt.
 3. En daarmee zijn we bij het grootste struikelblok aangekomen. Je moet over een aantal financiële competenties beschikken om dit te kunnen doen, zoals: ‘in kaart brengen’, ‘vooruit kijken’, en ‘verantwoord besteden’.

3 blijvende veranderingen in ons koopgedrag

 1. Huismerken en B-merken zijn veelal net zo lekker en gezond (of lekkerder en gezonder) dan de duurdere merken. Voor ons telt smaak en kwaliteit.
 2. Op de markt en bij lokale aanbieders zoals boeren is het aanbod groot, origineel en goed betaalbaar. Deze groep aanbieders heeft er met ons gezin een vaste klant bij gekregen.
 3. Koken met versie seizoensgebonden ingrediënten is lekkerder! En het zorgt ervoor dat wij vaker nieuwe recepten uitproberen.

Ben ik nu een betere bespaarcoach of financieel adviseur? Nee, maar het is wel fijn dat ik zelf heb ervaren hoe het is om ‘hard’ te werken om gezond te leven met minder geld.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Bel mij op 06-24760144.

Vind je dit nuttige tips? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Of investeer in:

 1. Het no cure no pay bespaarplan;
 2. De financieel gezonde zzp’er;
 3. Een budget training.